U Islamsko kulturno-obrazovnom centru u Goraždu predstavljena monografija Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

17. 05. 2017.

U Islamsko kulturno-obrazovnom centru u Goraždu predstavljena monografija Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu - FOTO

U organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini- Muftijstva goraždanskog, Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde, večeras je u Islamsko kulturno-obrazovnom centru u Goraždu započela tradicionalna manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“,  koja će se na području našeg kantona obilježavati do 23. jula 2017. godine nizom bogatih sadržaja.

S tim u vezi, večeras je u Islamsko kulturno-obrazovnom centru u Goraždu, uz prisustvo brojnih gostiju, predstavljena monografija Gazi Husrev-begove medrese Sarajevo, čime je ujedno i započela ova već tradicionalna manifestacija.

Uvodne riječi uputio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, a među prisutnim gostima bio je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji se također obratio svim prisutnim te na taj način  ukazao na značaj ove manifestacije.

„Ova manifestacija iz godine u godinu dobija sve veći značaj. Glavni krivac za obilježavanje ove manifestacije ovako bogatim sadržajem jeste naš goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, a i Mutijstvo goraždansko. Ja bih vas sve pozvao da obilježimo i sve ovo što će u narednim danima uslijediti u okviru obilježavanja ove manifestacije, sve do Bajrama. Veliko mi je zadovoljstvo obraćati se u ovom okruženju. Mislim da su ovo zaista pravi projekti koji bi trebali preći u srž svih nas u Bosni i Hercegovini“ – kazao je premijer Oković.



Direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Mensur Malkić istakao je povezanost između Goražda i ove medrese u Sarajevu, a također je govorio o aktivnostima koje su organizovane u povodu obilježavanja 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

„Većina imama koji su djelovali i koji i danas djeluju na ovim prostorima su svršenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Goražde je naslonjeno na Sarajevo, odnosno na Gazi Husrev-begovu medresu i mi smo na neki način naslonjeni na Goražde. I veliki Husein ef. Đozo je djelovao na prostorima Sarajeva, odnosno u Gazi Husrev-begovoj medresi. Osim monografije koju promovišemo danas u Goraždu, mi smo uradili jedan časopis i dramu koju su naši učenici izvodili u nekoliko bh. gradova. Nadamo se da će oni imati priliku doći i ovdje u Goražde kako bi izveli tu dramu, a nadamo se i da ćemo ako Bog da doći i zasaditi sadnice u Memorijalnoj šumi koja se gradi na području Bosansko-podrinjskog kantona, te da ćemo učiti mevlude i na taj način još bliže biti uz naše Goražde“ – kazao je on.

Programski sadržaj ove manifestacije bit će obogaćen nizom sadržaja, a ono što će prvo uslijediti je Večer Kur'ana, koja će biti upriličena u petak, 19 .maja 2017.godine, poslije akšam-namaza, u Kajserijra džamiji u Goraždu.



Također, u okviru ove manifestacije će se obiježiti i Dani mekteba, promocija knjiga „Musa i faraon“ i „Znameniti Bošnjaci-alimi bosanski: Kasim ef. Dobrača“, projekcija filma „Imami logoraši“ , iftar na Turskoj ravni i brojni drugi sadržaji.

Manifestacija se završava Mevludom u nedjelju, 23. jula 2017.godine, u džamiji u Krečima.


DANI HUSEIN EF. ĐOZE 2017.


Vlada BPK

Stranice